En oförglömlig issäsong

Vintern tog ett stadigt grepp även om södra Sverige för några veckor sedan. Isen la sig och första ispasset för säsongen gjordes runt tre veckor tillbaka i skrivande stund.

Första ispasset begav sig på en liten sjö i mina hemtrakter då isen inte var säker på sjön vi tänkt fiska på. Det fick bli en slow start denna gången med trevligt umgänge, grillning o fiske.

Resultatet blev därav inte mycket att hänga i granen. Men helt klart en dag värd att minnas. Några mindre gäddor landades och en vacker abborre fick syna livet ovan isen
image

På kvällen blev jag sugen på att prova en annan sjö dagen efter. Anton aka ”Rally” var även han sugen på lite gäddfiske.

Vi möts tidigt på morgonen för att komma ut i vettig tid. Isen mäter knappt tio centimeter och vi hinner få ut våra spön strax innan soluppgången.

Strax efter klockan nio fäller det på ett varsitt spö nästan samtidigt. Min gädda är ingen bjässe och släpps snabbt tillbaka igen då Rallys verkar göra lite mer motstånd.

När jag kommer fram till honom med kamera, tänger osv. Då har han inte ens hunnit få syn på fisken. Den kämpar bra.

Rally har tankarna kring fem-sex kilo. I bästa fall runt sju. Härligt tänker vi, en bra start på 2016.

När vi får syn på gäddan ändras tankarna vi haft. Ryggen är nästan lika bred som hålet och när jag får tag om gällocket känner jag direkt att det är en stor fisk.

Jag visste nästan direkt att det var tal om en tia. När jag lyfter upp damen ur hålet sa jag direkt att ”Detta är lätt en tia!”. ”Kanske elva-tolv med med lite tur”.

Det var en underbart vacker fisk. Ren perfektion..

Rally får inte se vad vågen stannar på. När den stannar på en bit över tolv så får han bara höra ”Grattis, du har tagit din första tolva”. Det ekade glädjevrål över isen och efter några bilder fick damen simma tillbaka igen.

12.1kg/116cm

IMG_1972

Samtidigt som vi håller på att släppa tillbaka damen ser vi våra vänner en bit iväg. De håller också på med en skaplig gädda som vägdes till drygt åtta kilo.

Utöver den stora blev det ett par runt 5kg och några mindre under dagen.

IMG_1985

Nästa helg kom. Även då var det planerat fiske. Jag, Pontus och Fredrik skulle ut och prova en djupare sjö.

Det börjar med ett par mindre gäddor som Pontus landar på förmiddagen. Vi käkar lite viltskav i pitabröd och har det allmänt fint på isen. ett par gäddor till landades under dagen. Dock inte någon gigant.

Under sista timmen tycker jag att det ser ut som det fällt på ett spö långt iväg. Det är Fredriks spö. Han springer dit och krokar. Det ser tungt ut.

Undertecknad tar matta, tänger och allt som krävs och springer fram till hålet. Fisken gör långa stadiga rusningar och det finns ingen chans att stoppa den med det korta spöet. I ögonblicket jag tar tag i gällocket på damen får jag bara fram, ”Denna är större än Rallys”.

Samtidigt som jag håller ett stadigt grepp om fisken vänder Pontus sig om och springer.
Det är ett annat spö som fällt. Jag ser han göra mothugg och det verkar vara en bra fisk det också.

vi väger och mäter Fredriks gädda lite snabbt. Det är en riktig drömfisk.

13.53kg/121cm

IMG_2006

Damen simmar fint tillbaka samtidigt som vi hör ett glädjerop eka över isen. Pontus hade lyckats landa ännu en riktigt fin fisk.

Fredrik och jag springer dit. Gäddan vägde 10.2kg och var 114cm lång. Lyckan var enorm på isen i detta ögonblick.

IMG_2029

Efter gäddan simmat tillbaka visste vi knappt vad som just hänt. Två gäddor över tio kilo på tio minuter. Helt otroligt.

De två lyckliga hade dagen till ära köpt cigarrer som det firades med då båda landat gädda över tio kilo.

Det var nu så mörkt ute att våra spön ej gick syna. Det var dags att avrunda en dag som aldrig kommer glömmas.

Dagen efter var det dags igen. Samma sjö, annat område. Det blev en vacker dag med solsken och känslor från föregående dag i kroppen.

Vi nötte på hela dagen och åt fin mat på isen. Det slutade med ett gäng fina gäddor. De tre största på 107, 105 och 96cm

Pontus gädda på 107cm tyngde vågen till åtta kilo. En trevlig fisk i vintersolen.

IMG_2041

Ett par dagar senare var vi ute igen med ett något magrare resultat. Ett par snipor med en knapp femma i topp.

Helgen kom och jag hade i mitten av veckan dragit på mig en skaplig vinterförkylning. Jag hade dock fått ett par dagar att vila.

Det blev jag och Linus som bestämde sent på fredagskvällen att lördagen skulle ägnas åt fiske i en grund vik.

Vi möttes upp kl sex på morgonen och hann få ut våra spön innan solen gick upp.

12592038_10207199175451142_145611370_o

Dagen började med några blindfäll av stressade mörtar.

Strax efter solen gått upp får jag en känsla av att behöva flytta något av spöna. Sagt och gjort.

Vi hinner precis gå och sätta oss på våra stolar. Det har fällt på spöet jag nyss flyttat.

Jag springer dit och ser linan spruta av rullen. Mothugg och fast fisk! Den känns något bättre.

Det är en knubbig dam på 102cm och prick 8kg. Äntligen en vettig fisk på ismete åt mig själv!

IMG_2049

Det visade sig även vara en återfångst. Gäddan kom upp samma dag Rally fick sin tolva. Då tog Fredrik den på samma ställe med samma vikt.

Efter denna fisken börjar vi flytta på oss mer och mer. En stund senare fäller det på Linus spö och han kan landa en vacker gädda kring 4kg.

Nu blev det segt. Spöna flyttades om helt. Vi började till och med pimpla. Det börjar med att jag drar tre-fyra abborrar så fort jag får ner pirken i hålet.

Efter det tar Linus över och börjar ”kikpimpla”. Han plockar lätt 40 borrar på en liten stund. Dock är de flesta inte mycket större än pirken. En och annan vettig hamnar i hinken då vi hade dåligt med betesfisk.

Jag börjar än en gång flytta mina spön och det ger utdelning. Jag får två välmatade mindre gäddor på en kort stund.
image

Klockan tickar och det är nu eftermiddag. Vi väljer att göra en omplacering till andra änden av viken sista timmen.

Utsättning av spöna sker nu på rutin efter alla flytter under dagen så det går snabbt.

Vi placerar oss i mitten av alla spön så vi har bra uppsikt och nära till allt.

Femton meter till vänster om mig har jag placerat ett spö med en tvåhektos abborre på. Ni som agnat med abborre vet säkert att de är rätt pigga av sig. Vippan går hejdlöst upp och ner.

När vi båda sitter och kollar på vippan där abborren sitter, slits den plötsligt ner som en blixt och löses ut. Både jag och Linus säger ”Det där var inte abborren”.

Vi går sakta fram till spöet och ser att linan stadigt men långsamt åker ut ur spolen. Den stannar.. Jag tar tag i spöet och håller det försiktigt. Man känner riktigt att det är en gädda som håller på att vända bytet. Några små ryck följt av att fisken börjar simma iväg.

Jag krokar och känner direkt att det är tyngre än åttan tidigare under dagen. gäddan går riktigt tungt och rusar flera gånger.

Då vi fiskar på så grunt vatten ser man inte gäddan i hålet när den kommer. Den har virvlat upp så mycket dy ifrån botten. Handen ska i alla fall ner och hitta ett tag om gällocket.

Jag känner efter och får tag i en riktig koskalle. Gäddan dras upp på mattan och det vrålas ”Det är en tia! Det är lätt en tia!”.

I efterhand samtidigt som jag skriver detta inlägg ser jag på bilder att det är samma fisk som Tolvan Rally tog. Och vid närmre eftertanke gick nog inte mätningen bra denna gången till 100%. Därför fastslår jag längden till samma som när Rally tog fisken, 116cm.

Nytt vikt-pb! 11.82kg/116cm.

IMG_2086

IMG_2078

Helt underbart! Vilken känsla!

Gäddan simmar fint tillbaka där hon kom ifrån. Blotta minnet finns kvar på våra näthinnor.

Vi känner oss bra nöjda med dagen och fiskar inte mycket mer. Dags att avrunda en oförglömlig dag på isen.

Text och foto: Roy Ridbäck.

Skitfiske!

//Jerkolisten

Annonser

Om Roy "Jerkolisten" Ridbäck

Sportfisketokig kille med fokus på gäddfisket. Fiske är mitt liv.. Driver medfokuspagadda.wordpress.com
Det här inlägget postades i 11+, 110+, 120+, Abborre, Abborrfiske, agna, Angelfiske, Angling, Blekinge, Djupt fiske, En oförglömlig vinter, Fishing, Fiskeknuten, Gädda, Gäddfiske, Grunt fiske, Hauki, Hecht, Icefishing, Isfiske, Ismete, Jerkolisten, Klarvattensjö, Koskalle, Kvällsfiske, Lång gädda, Magisk helg, mört, MedFokusPåGädda, Muskie, Northern Pike, Okategoriserade, PB, Pelagiskt fiske, Pike, Redig gris, Roughbaits, Roy Ridbäck, skåne, skymning, Stor gädda, Vinter. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En oförglömlig issäsong

  1. Hans Lindqwist skriver:

    Helt sjukt med så många istior på så kort tid!! Stort grattis! Hur stor var betesfisken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s